Walls of glass

Det är så mycket som jag inte förstår. VAD ger en rätten att ta en varelses liv? VAD ger en rätten att döda? Bara för att man KAN göra något så betyder det inte att du har rätt att göra det. Du har rätt till DITT liv, dina tankar, dina drömmar och din integritet. 
 
RÄTT och FEL handlar inte om vad som står i lagboken. Bara för att något är tillåtet så är det inte rätt.
 
Fram till år 1979 fick man slå barn i Sverige, bara för att man fick det så är det inget som säger att det var rätt att slå barn fram till 1979. Jag kan slå ett barn fortfarande idag. Men bara för att jag kan så har jag inte rätten att göra det. 
 
Slaveri var tillåtet fram till 1865 i Amerika. Slavarna var rättslösa. Man hade även synen på att afrikanska människor saknade intelligens och känslor. Något som idag har motbevisat. Det var tillåtet och idag när vi bläddrar tillbaka i historieböckerna kan man ifrågasätta hur något sådant kunde vara tillåtet?
 
Jag lyfta frågan gällande köttindustrin. När ska synen på djur ändras? Bara för att det är fullt tillåtet att döda djur, liksom det var med barnaga och slaveri, så är det inte rätt.
 
Jag ställer frågan: VAD ger dig rätten att ta en annan varelses liv? Jag frågar inte vem som gett dig rätten utan VAD. Att använda argumentet att det är naturligt att äta kött är jag så galet trött på att höra. Det var naturligt med slavar, det var naturligt med barnaga, det var naturligt att få våldta sin fru, det var naturligt att sätta oönskade barn i skogen för att dö, det var naturligt att kvinnor inte hade rösträtt. 
 
När man kan äta annat än kött, varför ändå offra ett liv? Hur kan man försvara att döda ett oskyligt djur som endast fötts för att dö så att du kan få din hamburgare, fast att det finns en miljon andra substitut du kan använda som inte innebär att ett liv offras? Jag har aldrig någonsin hört ett argument för att det skulle vara moraliskt och etiskt försvarbart att äta kött, så jag är oerhört nyfiken på om någon har ett bra argument?
 
 
 
 
 
 
 
 

Sponsrad Video: Fröken Ur - Tid för frukost

Det absolut viktigaste under en dag är min frukost. Utan frukost fungerar jag inte! Har alltid haft många kompisar som under skolgången hoppade över frukosten för att kunna sova längre. Tyckte alltid det var en så konstig prioritering. Det är ju frukosten som gör att jag får energi på morgonen och inte att jag sover en kvart extra? Visst är jag också stressad på morgonen ibland men jag har alltid TID för frukost, även om det bara är en skål yoghurt med flingor.

Arla uppmärksammar nu frukosten, att man ska ta tid till den nu när vi ändrar till vintertid nästa vecka. Jag vill också trycka lite extra på frukosten. Tror jag ska köpa hem lite extra godsaker till helgen till mig och min man. Bäst är i alla fall färska frallor, pannkakor och te! Jag köpte té ifrån Kränku nu när jag var hemma på Gotland så det blir perfekt. Önskade att jag hade en tekanna så man kan dricka massor till frukosten. Kanske något att önska sig i julklapp?

 

Spana in videon med Arla och fröken ur!

Detta är ett sponsrat inlägg :)


Barnets bästa

Har precis påbörjat min juridikskurs i familjerätt. Det är intressant och något man faktiskt kan relatera till. Dock är det väldigt mycket barn. Jag har lärt mig under de senaste timmarna att:

- Den som föder ett barn presumeras att vara modern (även om hon genetiskt sett inte är det. tex tar A:s ägg och B:s spermie och för in i C och hon föder. A har ingen rätt att hävda sin rätt till barnet. A kan få rätt till barnet om inte B eller C samtycker till att A ska få adoptera)

- Barn har rätt till 2 föräldrar

- Aga var tillåtet fram till år 1979

- En pappa till ett barn fött utanför äktenskap har inte själv talerätt att få sitt faderskap fastställt. Endast barnet har talerätt (därigenom moder)

Ja lite saker har jag lärt mig och mer ska det bli. Ibland höjer jag på ögonbrynen åt lagstiftaren och i andra fall kan jag nicka instämmande....