Kör över katten två gånger?

Halva dagen har passerat och jag sitter inspärrad på min 25 kvm med min skadeståndsbok. Sakta men säkert går det framåt, vissa moment är roligare än andra, såklart. Att räkna ut hur mycket skadestånd man kan får för att täcka upp veterinärkostnader på hund tillexempel. I ren strikt bemärkelse så borde man inte få mer än vad saken är värd (djuret), även gällande reparationskostnader (återställa skadan), men pga att det just är ett djur så finns det andra intressen som spelar in än att bara få en ny hund. 
 
Min lärare sa något som sorlig men sant: kör du över en katt tex, så är det bättre att köra över den två gånger så den verkligen är död ur sför då behöver man bara ersätta vad det kostar att köpa en ny, tex 100kr, genemot om den skulle kunna räddas och det blir veterinärkostnader på 3500kr. Det känns skrämmande att lagen och rättstillämpningen är utformad så att man tjänar på att döda ett djur. Jag anser att ett liv ska räddas i den högsta rimliga grad oavsett livet tillhör ett djur eller en människa. Men detta synsätt att djur är en sak, vilket resulterar i att det blir en sakskada är ett problem, ur moralisk synpunkt.
 
Om någon skulle köra över min katt hoppas jag innerligt att personen i fråga hoppar ur bilen och försöker rädda den istället för att köra över den en gång till. Men att detta avvägande tillfaller den skadeskyldige baserat på den personens moral känns inte särskilt betryggande för mig som djurägare. 
 
Frågan är om vi någonsin kommer till bukt med detta, som jag anser vara ett problem. Att låta djur vara vad de faktiskt är, ett liv och inte ett objekt.
 
To you it´s just a object. To him it's life itself
 

Like a Swede - A Way of Living

Det svenska systemet för att reglera arbetsmarknaden är unikt. Löner, arbetsvillkor, OB, och semester bestäms av kollektivavtal. Avtal. Det regleras alltså inte av lag. Utan arbetspartnerna det vill säga arbetstagare (facken) förhandlar med arbetsgivarna hur förhållandena ska vara på marknaden. Vad minimilönen ska ligga på, hur långa arbetsdagarna max får vara och så vidare. Den svenska modellen tycker jag är oerhört smidig, för det är väl bättre att dessa regler bestäms av de som faktiskt berörs och så långt ned i kedjan som möjligt. Lite som subsidiaritetsprincipen, att saker ska beslutas på den lägsta möjliga nivån för att få ökad kvalité och effektivitet. 

 

Det här är en självklarhet i Sverige att det ser ut så här, men det är inte en självklarhet i andra länder. Denna video nedanför påpekar den svenska modellen. Ta den med en nypa salt, väldigt rolig! Nej alla har inte 6 veckors semester i Sverige och så vidare. Videon förskönar den svenska modellen något, men den poängterar hur viktig den är. Samt att den är värd att kämpa för, då den ger bra möjligheter att enklare göra anpassningar. Den blir helt enkelt mer flexibel än att så fort en arbetsmarknad ändras ska nya lagar stiftas och gå igenom hela lagstiftningsprocessen som tar väldigt lång tid. 

 

Men som sagt en rolig video som påvisar en viktig och säreget drag i det svenska samhället.

 
Haha sooft liv han lever, skulle gärna byta min dagar med plugg mot det där!
 

Gnällig och ynklig

Tillbaka hemma i min lägenhet efter några dagar hos bästa syster. Tvingade henne att ta hand om mig de värsta dagarna av influensan eller vad det nu är, inte så kul att vara hemma själv när man svimmar. Är ordentligt trött och ska därför gå och lägga mig nu. Ska bli riktigt skönt. Inte gått på alvedon idag, tog en halv nu för att kunna få sova ordentligt. Så håller tummarna för att det fortsätter gå i denna riktning. 
 
Hatar att vara sjuk, ynklig och behov av andras hjälp. Vet inte när jag blivit så här pass sjuk att jag blir helt handlingsförlamad och inte ens kan röra mig för det gör så fruktansvärt ont. Tur att det finns så underbara människor som ställer upp i alla fall när man är sjuk! Guld värt.
 
Behöver en spark i baken, så fruktansvärt omotiverad. Började terminen i speedande fart och nu känns det som jag kört rakt in i väggen i 240km/h och det tog tvärstopp. Citat från Gone in 60 seconds klingar i huvudet:
- Are you alright?
- Eh yeah
- Are you alright, cause you just went through a wall?
 
Okej jag kanske förstorar upp saker en smula och jag kanske överdriver en aning. Men det spelar ingen roll. Jag har ingen motivation, all kraft är bortblåst och jag behöver inspiration och delmål. Just nu har jag inget delmål mer än att klara T2. Jag hatar att plugga för jag förlorar mig själv och förvandlas till en stressad och pressad människa som kämpar i hopp om att prestera. Är universitet och högskolor, ja till och med skolor humana? Förutsatt att man faktiskt pluggar och inte är där för att beskåda taket. Min tröst jag brukar säga till mig själv när allt känns alldeless för långt borta och ogreppbart är "Det finns jurister idag, alltså finns det EN om så EN möjlighet att klara det. Det är alltså inte omöjligt."
 
Lite fler delmål som gör att mitt stora mål och dröm känns lite mer verklig och realistisk
 

Sponsrad video: En clown till kaffet

Ingen bra dag idag, har fortfarande influensa och är sängliggande. Livet suger med andra ord. Tur att det finns vissa saker som kan lätta upp i alla fall. En ny humorserie etablerar sig på kanal 5, En clown till kaffet. Där våra svenska absolut bästa komiker kommer vara med som bland annat Robert Gustavsson (vem älskar inte honom?), Felix Herngren, ifrån mitt favoritprogram Solsidan och 4 andra komiker.

 

När det gäller komedi är jag nog otroligt kräsen, jag avskyr Jim Carry-humorn, ni vet överflummat och så fruktansvärt tillgjort. Jag gillar mer humorn som går att relatera verkligheten till. Någon säger eller beter sig klantigt och det blir en pinsam situation osv. Och just sådan humör tycker jag dessa (undantag Peter Magnusson) bedriver.  Upplägget över programmet kommer nog likna stjärnorna på slottet då varje komiker får ett program där de är i fokus och de andra ska få gestalta hens bästa karaktärer/roller. Kan inte annat än säga att det här låter otroligt lovanden! Jag vet i alla fall vilket program jag framöver lär sitta bänkad framför!

 

 (bild lånad av kanal5play.se)
 
 
Inlägget är sponsrat!

Vackra lampor

Nu i helgen så ska jag flytta in i min egen studentlägenhet. Ska bli galet roligt, men vilket pyssel det är. Så stört mycket man ska tänka på, fixa och inhandla. Pappa och mina syskon ska hjälpa mig flytta in på lördag, tror det kommer bli riktigt bra. Ligger lite utanför stan men i ett mysigt område och nära till affären. Allt är i princip inhandlat förutom köksbord (tittat ut ett dock) och sen lite små saker och lampor...
 
Det där med lampor är inte enkelt, men hittade en riktigt bra hemsida, belysningsdesign.se som erbjuder allt man behöver i belysingsväg. Just nu behöver jag lampa att ha i fönstret och en taklampa. Något jag alltid velat ha är en kristallkrona! Kanske inte så praktiskt när man bor på 25 m². Kanske mer aktuellt när man bor i ett stort fint hus, om man någonsin kommer dit vill säga. Men man kan ju får drömma lite? Jag gillar klassiskt, att man kan ha lampor över tiden.
 
Blev kär i dessa två skönheter:
 
 
 Vad gillar ni för typer av lampor?
 
 

Tenta

De senaste dagarna har varit allt annat än bra. Jag tror de brukar kalla det tentaångest. Idag ska jag ha min allra första tenta någonsin. Som grädde på moset så ska jag under 5h tenta av hela terminen dvs. 30 HP. Wiiiee! Känner mig så taggad, eller inte. Jag känner att jag gjort mitt bästa så mer än så kan jag inte göra. Går det åt helvete så får det väl göra det. Jag har lovat mig själv att det inte är en fråga OM jag klarar denna utbildning utan NÄR. 
 
Fast jag kan erkänna att självförtroendet är inte riktigt på topp när man sitter och pluggar och ju mer man läser desto mindre känns det som man kan. Så mina tankar har vandrat över lite till alternativa karriärsval... Har dock inte kommit på något alternativ så jag får helt enkelt pallra mig dit, and go for it! Skönt att jag sen är ledig en vecka innan nästa termin börjar. Har massa att fixa med, böcker, handla saker till lägenheten (flyttar in nu på lördag), betala räkningar och annat skoj som lagts på hög. Nej ska sluta vara grinig och ta tag i mitt liv nu.
 
 
Tentan börjar 14:00, so wish me luck!
 
 

The Pirate Bay - Rättegång

Julen har gått så himla fort, känns som om jag nyss kom hem och redan i morgon ska jag åka tillbaka till Uppsala. Galet! Har i alla fall haft underbara dagar här på Gotland. Ridit massor, umgåtts med vänner, hängt med Adam, pluggat kanske inte så mycket som jag borde, handlat saker till lägenheten, ätit enorma mängder mat och godis! Ska bli skönt att få återgå till vardagen och återfå lite struktur.
 
För er som är samhällsintresserade och dit räknas intresset för juridik, tycker jag att ni ska se denna dokumentär om Pirate Bay:s rättegång i Sverige. Jag är inte insatt i målet, men känns ändå sjukt att dessa 3 killar ska bli dömda och alla andra som laddar ner, som är de som egentligen begår brotten genom att seeda och ladda ner går fria? De har egentligen bara utformat en ram, innehållet reglerar användarna, som är ifrån alla delar av världen. Pirate Bay står för 50% av all nedladdningstrafik (rätta mig om jag har fel), vilket är ganska mycket. Självklart ska de som skapat en produkt (film, musik osv) ha betalt, men dessa branscher måste också hänga med i samhällsutvecklingen. Den nya generationen vill få tillgång till materialet snabbt och enkelt. Inte behöva gå till en affär och bläddra bland CD-skivorna. Jag tycker att de borde se över sitt sätt att nå ut med sina produkter.
 
 
Kommentera gärna! :)